Siapakah Adam Warlock Dalam Guardian Of The Galaxy Vol. 3?

Tahun 2017, filem Guardians of the Galaxy Vol. 2 (GotG) ditayangkan. Penghujung filem ini, Ayesha iaitu ketua kepada spesis Sovereign (spesis makhluk asing yang genetiknya adalah satu yang direka) mengacah kehadiran Adam Warlock sebagai senjata untuk membalas dendam kepada pasukan GotG selepas Rocket Racoon menganiaya beliau.

Seperti yang semua sudah tahu, Adam Warlock akhirnya akan muncul dalam MCU melalui filem Guardians of the Galaxy Vol. 3. Watak ini akan dilakonkan oleh Will Poulter dan baru-baru ini James Gunn ada mengacah yang Adam Warlock dalam filem GotG Vol. 3 adalah antagonis. Tetapi siapakah Adam Warlock ini sebenarnya dan inspirasi varian mana James Gunn adaptasi untuk dalam filem ini?

Untuk pemahaman sendiri dan para pembaca aku ada melakukan kajian sendiri dan berikut adalah penjelasan ringkas mengenai watak baharu yang dinantikan ramai ini.

Siapakah Adam Warlock?

Untuk mengenali Adam Warlock, anda perlu tahu terlebih dahulu siapakah bapa beliau iaitu High Evolutionary yang merupakan antagonis dalam GotG Vol 3. Dalam komik, Adam Warlock adalah kembar genetik kepada Ayesha dan asal-usul beliau adalah Him iaitu manusia genetik yang direka oleh Enclave (sekumpulan saintis yang ingin mencipta manusia paling sempurna).

Dalam satu kisah dalam komik, seorang saintis gila Herbert Wyndham melakukan eksperimentasi dengan manusia genetik rekaan, di mana beliau cuba mengubah haiwan menjadi seakan manusia. Suatu hari, Wyndham pernah membebaskan Chthon iaitu sejenis dewa yang berubah menjadi setan yang bertanggungjawab menulis Darkhold. Disebabkan ini, beliau digelar sebagai High Evolutionary dan juga bukan lagi manusia tetapi sejenis makhluk genetik rekaan kecerdasan buatan.

Dalam satu peristiwa di mana High Evolutionary ingin mencipta bumi sempurna tanpa kerosakan yang digelar Counter-Earth, beliau melahirkan semula Him sebagai Adam Warlock dan turut diberikan Soul Stone untuk melindungi Counter-Earth. Dalam MCU lakonan High Evolutionary dilakonkan oleh Chukwudi Iwuji, yang dikatakan adalah seorang anti-sosial dan narsisistik. Beliau juga mempunyai perwatakan sebagai seorang penyair/penyajak Shakespeare.

Kembali kepada Adam Warlock, yang mana secara tidak langsung adalah “anak” kepada High Evolutionary.

Adam Warlock dalam komik turut terlibat dengan Infinity War dan banyak melibatkan diri bersama Guardians of the Galaxy sebagai hero. Beliau juga adalah ahli Infinity Watch bersama Doctor Strange untuk melindungi Infinity Stones dan berkait rapat dengan Gamora yang mana menyebabkan satu peperangan bersama Cosmic Avengers.

Apa yang disahkan adalah, Adam Warlock dalam filem jahat. Tetapi dalam komik Adam Warlock turut dikenali sebagai hero kerana beliau adalah manusia ciptaan yang mempunyai kuasa seakan dewa. Dalam satu situasi yang rumit melibatkan Infinity Gauntlet dan Infinity Stones, beliau ingin menjadi dewa yang logik dan mengasingkan nilai baik dan jahat dalam diri kepada dua versi iaitu The Goddess dan The Magus. Besar kemungkinan, Adam Warlock dalam filem adalah versi The Magus dan ciptaan beliau oleh Ayesha dibantu oleh High Evolutionary.

Turut kelihatan dalam treler kekuatan Adam Warlock yang dahsyat menewaskan pasukan GotG. Menjadikan persoalan, adakah Adam Warlock akan kekal jahat atau berubah menjadi baik atau adakah GotG boleh menewaskan Adam Warlock? Amat menarik untuk lihat Adam Warlock beraksi dalam filem aksi nyata lakonan Will Poulter.

Disebalik Logo

Perenggan ini mungkin mengandungi beberan berdasarkan trend MCU dan teori. Ini semua berkait dengan logo filem Gurdians of the Galaxy dan watak mana yang mati.

Logo GotG Vol 1. menggunakan tema warna coklat dan perang, yang sama dengan Groot dan watak ini mati dalam filem tersebut. Dalam GotG Vol 2. logo menggunakan tema warna biru dan merah, sama dengan Yondu yang juga mati di akhir filem.

Untuk filem GotG Vol 3. yang merupakan filem GotG terakhir arahan James Gunn logo pertama mirip rekaan Drax dengan warna kelabu serta ada tekstur. Sementara logo kedua mirip dengan tema warna Rocket Racoon. Dave Bautista pernah menyatakan beliau tidak akan kembali sebagai Drax jika James Gunn bukan pengarah, sementara dalam treler ada detik sedih Rocket Racoon dan watak ini turut dicipta oleh High Evolutionary – adakah ini bermakna dua watak ini akan mati dalam filem GotG Vol 3.?

Sama-sama kita nantikan.

Sohor Kini