Semasa Dune menang besar di acara Oscar 2022, Chris Rock kena tampar dengan Will Smith atas gurauan yang dilakukan terhadap isteri Will. Disebabkan ini, Will Smith dihalang daripada menghadiri acara Oscar selama 10 tahun dan dua filem baharu beliau iaitu Foot and Loose dengan Netflix dan Bad boys 4 bersama Sony dibatalkan. Tidak lupa juga yang bidaan ambil-alih hak siaran autobiografi “Will”, kisah kehidupan Will Smith turut dibatalkan oleh Apple TV+ dan Netflix.

Will Smith sedang mempunyai beberapa filem dan rancangan dijadualkan untuk sepanjang tahun. Nasib projek ini semua masih tidak pasti. Filem Apple TV+ Emancipation yang dijadualkan untuk siaran pada hujung tahun 2022, kini rasmi ditunda ke 2023.

Filem dijangka akan menjadi hangat untuk tahun 2022, sepertimana CODA yang berjaya menawan hati orang ramai sebagai filem terbaik Apple TV+ untuk 2021.

Emancipation adalah filem asli Apple TV+ yang dihasilkan bersama=sama dengan studio produksi Will sendiri, Westbrook Studios. Filem ini diarahkan oleh Antoine Fuqua iaitu pengarah filem The Magnificent Seven dan The Equalizer.

Filem ini mengisahkan Peter, lakonan Will Smith seorang hamba yang melarikan diri dari dan pengembaraan hidup penuh aksi bagaimana beliau memperjuangkan hidup.

Sohor Kini