Ulasan American Born Chinese

American Born Chinese merupakan siri TV aksi komedi yang merupakan adaptasi kepada novel grafik berjudul sama oleh Gene Luen Yang. Siri TV ini mempunyai 8 episod dan akan disiarkan bermula pada 24 Mei 2023 melalui Disney+ Hotstar. Saya sudah menonton kesemua episod dan melalui ulasan ini saya akan kongsikan mengapa American Born Chinese adalah satu siri TV yang menarik dan harus ditonton oleh semua.

Siri ini memfokuskan kepada dua orang watak utama iaitu Jin Wang lakonan Ben Wang dan Wei-Chen lakonan Jim Liu. Jin Wang adalah seorang pelajar sekolah yang telah berjumpa dengan Wei-Chen. Tanpa diketahui oleh Jin Wang, Wei-Chen merupakan anak kepada ‘The Monkey King’ yang turun ke bumi untuk mencari The 4th Scroll.

The 4th Scroll ini dikatakan boleh membantu di dalam menyelamatkan syurga daripada ancaman Bull Demon. Wei-Chen mengatakan yang dia telah mendapat petunjuk Jin Wang boleh membantunya untuk mencari The 4th Scroll tersebut, dan bermula penceritaan bagaimana Jin Wang secara tidak sedar terlibat di dalam pergaduhan melibatkan tuhan-tuhan daripada mitos Cina.

Bagi saya kekuatan utama untuk siri ini adalah bagaimana penceritaan sebagai manusia biasa digabungkan dengan baik dengan penceritaan berkait dengan mengenai Sun Wukong ataupun The Monkey King. Penceritaan yang memfokuskan kepada manusia disampaikan melalui watak Jin Wang yang masih mencari dirinya di sekolah dan juga melalui perhubungan dengan ibu bapanya iaitu Simon Wang lakonan Chin Han dan Christine Wang lakonan Yeo Yann Yann.

Penyampaian penceritaan untuk subjek ini adalah sangat baik, yang membuatkan saya lupa yang American Born Chinese juga melibatkan tuhan-tuhan yang sedang berperang. American Born Chinese juga menyelit penceritaan mengenai perhubungan Ben Wang bersama dengan rakannya di sekolah dan juga bersama dengan Wei-Chen.

Tambahan pada itu, terdapat juga watak Freddy Wong lakonan Ke Huy Quan yang tidak langsung terlibat dengan mana-mana watak di dalam siri ini, akan tetapi penyampaian untuk kisahnya masih lagi menarik dan menjadi mesej penting di dalam penceritaan mengenai bagaimana bakat-bakat dari Asia dipinggirkan di Hollywood. Penceritaan Freddy Wong ini juga secara tidak langsung berkait dengan apa yang terjadi kepada Jin Wang.

Manakala satu bahagian lagi untuk penceritaan adalah ancaman Bull Demon lakonan Leonard Wu yang ingin menyerang syurga dan Sun Wukong ataupun The Monkey King lakonan Daniel Wu. Pergaduhan inilah yang turut membawa elemen aksi di dalam siri ini, dan saya boleh katakan setiap koreografi perlawanan adalah memuaskan walaupun dilakukan secara ringkas. Setiap watak yang terlibat diberi ruang untuk memperlihatkan kemahiran mereka termasuk juga Michelle Yeoh yang membawa watak Guanyin.

Ada satu episod yang mengimbas kembali mengenai perhubungan di antara The Monkey King dan juga Bull Demon, dan episod ini dihasilkan dengan gaya berlainan dengan cara pembawaan filem-filem klasik. Episod ini adalah menarik tetapi saya merasa sedikit janggal kerana pembawaan yang lebih komedi walaupun turut membawa drama tersendiri.

Oleh itu, saya boleh katakan yang American Born Chinese adalah dua kisah di dalam satu penceritaan dan kedua-dua kisah ini disampaikan dengan baik dan campuran kedua-duanya dilakukan dengan baik yang menjadi nilai tambah kepada siri ini.

Saya juga menyukai siri TV ini kerana mempunyai 8 episod sahaja, tambahan itu, setiap episod juga sekitar 30 minit sahaja yang menjadikan penceritaan adalah padat tanpa terlalu lama ataupun banyak adegan pengisian menjadikan ia satu siri TV yang boleh dihabiskan dalam masa satu hari sahaja dengan pengakhiran yang disertakan ia juga membuat saya ternanti-nanti untuk musim seterusnya.

Akhir kata, American Born Chinese adalah satu siri TV yang ringkas tetapi padat dengan penceritaan yang menarik, ini termasuk jugalah kisah mengenai pelajar sekolah, keluarga dan juga mengenai pelakon-pelakon Asia di Hollywood – selain itu terdapat juga kisah mengenai pergaduhan di antara The Monkey King dan Bull Demon yang menjadi lapisan baharu di dalam penceritaan dengan kedua-duanya dilakukan dengan baik menjadikan siri TV ini lebih menarik untuk ditonton.

Penafian: Tontonan American Born Chinese disediakan oleh Disney+ bagi tujuan ulasan ini.

American Born Chinese
American Born Chinese adalah satu siri TV yang ringkas tetapi padat dengan penceritaan yang menarik - memperlihatkan kisah pelajar sekolah dan juga The Monkey King.
Positif
Penceritaan Pelbagai Dan Mendalam
Perwatakan Yang Menarik
Ringkast Dan Padat
Negatif
Ada Adegan Yang Janggal
8

Sohor Kini