Senarai Filem Menarik Sepanjang Tahun 2023

Kita sudah pun masuk minggu kedua tahun 2023, dan pasti ramai tidak sabar akan kehadiran filem-filem menarik yang akan ditayangkan di pawagam atau yang bakal disiarkan di platform penstriman. Dalam artikel ini akan kami kongsi senarai filem yang pada kami menarik untuk sepanjang tahun 2023.

Senarai ini mungkin tidak lengkap kerana banyak filem yang telah diumumkan masih berada dalam pasca-produksi dan masih tiada sebarang tarikh siaran. Filem-filem yang disenaraikan di bawah hadir dalam pelbagai kategori, seperti seram, komedi, aksi, ngeri dan banyak lagi – jadi pastikan jika anda tonton treler di bawah ia bersesuaian dengan anda kerana ada yang amat mengerikan mungkin boleh membuat anda tercekik jika anda membaca artikel ini sambil makan/minum.

Baca: Senarai Permainan Menarik Sepanjang Tahun 2023


Januari

Mission Majnu

Selepas RRR menggegarkan dunia dengan kutipan yang hebat untuk sebuah filem Tamil, Netflix dilihat ingin cuba menawarkan filem aksi asli India mereka tersendiri yang berdasarkan treler nampak menarik. Mission Majnu mengisahkan ejen RAW, Amandeep Ajitpal Singh melakukan misi di Pakistan menyamar sebagai Tariq Ali. Misi beliau adalah menyiasat pembabitan negara tersebut dengan senjata nuklear dan perlu menyeimbangkan antara kerjaya profesional dan kehidupan peribadi bersama kekasih buta beliau Nasreen.

Filem ini akan tiba di Netflix pada 19 Januari ini.

Missing

Jika and ingat akan filem Searching pada tahun 2018, ini adalah sekuel antaloginya. Missing adalah filem mengenai June Allen yang ingin mencari ibunya Grace Allen yang hilang ketika bercuti di Kemboja bersama teman lelaki baharu Kevin Lin. Mula gelisah akan kehilangan Grace, June menggunakan teknologi sedia ada cuba mencari ibu beliau – tetapi rahsia besar terbongkar kerana butiran yang terdedah membuatkan beliau tidak mengenali ibu sendiri.

Filem ini akan ditayangkan pada 20 Januari nanti.

You People

Tidak pasti sama ada filem ini akan menjadi kandungan #SSS kami, tetapi ia mungkin menarik kerana antara watak utama filem ini adalah Eddie Murphy. You People adalah filem romkom Netflix mengenai kisah cinta moden yang mempunyai masalah kerana dua keluarga dari berbeza agama, budaya dan kefahaman generasi yang berbeza.

Filem ini akan disiarkan di Netflix pada 27 Januari nanti.

Februari

Babylon

Sebuah filem yang mungkin dinantikan ramai, kerana penglibatan ramai pelakon hebat. Ia mengisahkan beberapa watak pelakon ketika zaman kemerosotan dan kehinaan Hollywood pada suatu masa dahulu. Filem ini menyertakan pelakon seperti Margot Robbie, Brad Pitt, Tobey Maguire dan ramai lagi. Di Amerika, filem ini menerima pendapat yang bercampur – bagaimana pula di Malaysia nanti?

Filem ini akan ditayangkan pada 2 Februari ini.

Ant-Man and The Wasp: Quantumania

Ini adalah filem permulaan MCU Fasa 5 dan mungkin antara yang dinantikan ramai kerana kelihatan epik dengan kemunculan Kang the Conqueror dan MODOK. Ia adalah filem ketiga Ant-Man yang kali ini menyertakan Cassie, anak Scott yang sudah dewasa sebagai hero baharu. Filem ini akan menjadi titik permulaan untuk Avenger: The Kang Dynasty nanti.

Filem ini akan ditayangkan pada 16 Februari nanti.

Didi & Friends The Movie

Mungkin bukan untuk semua orang, tetapi ini adalah filem pertama Didi & Friends dengan rekaan serba baharu melalui teknologi animasi 3D yang lebih hebat berbanding filem muzikal dan animasi mereka. Berdasarkan video acah, ia memperlihatkan bulu dengan butiran lebih cantik dan mungkin akan menjadi filem animasi popular tempatan tahun 2023. Filem ini juga merupakan kerjasama antara Warnakala Studios, Digital Durian serta Wau Animation.

Filem ini akan berada di pawagam bermula 23 Februari ini.

Imaginur

Imaginur merupakan filem drama, fantasi dan juga cereka sains mengisahkan mengenai Zuhal lakonan Beto Kusyairy di mana kehidupannya menjadi kacau bilau apabila masa lepas dan masa depan bercampur-baur. Ini ditambah lagi dengan kehadiran perempuan misteri iaitu Nur lakonan Diana Danielle yang membuatkan dia tidak tahu apa realiti dan fantasi.

Filem ini turut akan berada di pawagam pada 23 Februari ini.

Mac

SHAZAM! Fury Of The Gods

Billy sudah semakin dewasa dan dalam dilema sama ada ingin tinggalkan keluarga angkat beliau atau tidak. Tetapi Billy bersama adik-beradik beliau sempat beraksi dan treler memperlihatkan Shazam! menjadi lebih berkuasa untuk menentang adik-beradik Atlas, iaitu Kalypso lakonan Lucy Liu dan Hespera lakonan Helen Mirren.

Filem DC pertama 2023 ini akan ditayangkan pada 17 Mac nanti.

Scream 6

Sambungan kepada filem Scream V, iaitu mengenai empat watak lepas yang masih hidup meninggalkan Woodsboro. Mereka memulakan hidup baharu dengan hati yang lega dan mengharapkan semuanya berakhir. Tetapi nampaknya Ghostface masih belum mati dan sedia memburu dan membunuh.

Filem seram ini akan tiba pada 10 Mac nanti.

John Wick: Chapter 4

Sambungan secara terus kepada John Wick Chapter 3: Parabellum, Wick kini akan menentang High Table untuk membebaskan diri dari diburu oleh pembunuh upahan di peringkat dunia. Tetapi beliau dihalang dengan kawan lama yang kini musuh. Mampukah beliau tewaskan musuh baharu dan menghentikan High Table?

Saksikan kisah beliau di paggung pada 24 Mac nanti.

April

Renfield

Ini bukan filem Nicolas Cage, tetapi filem memfokuskan kepada watak Renfield lakonan Nicholas Hoult. Renfield adalah pembantu kepada Dracula dan sudah tidak tahan kerana kerap membawa manusia untuk menjadi hidangan kepada tuam beliau. Ini adalah filem seram ngeri komedi yang mungkin menarik perhatian.

Renfield akan ditayangkan pada 13 April akan datang.

Evil Dead Rise

Jika anda minat filem Evil Dead versi seram yang bukan memfokuskan kepada Ash lakonan Bruce Campbell, ini mungkin untuk anda. Berdasarkan treler ia dilihat amat seram dan mengerikan dan mungkin akan menjadi filem paling seram tahun ini.

Filem ini akan ditayangkan pada 21 April.

The Super Mario Bros. Movie

Jika anda membesar dengan permainan Mario, anda pasti tidak sabar akan filem animasi 3D The Super Mario Bros. Movie yang dihasilkan bersama Illumination dan Nintendo. Ia dilihat penuh dengan pengembaraan dan komedi bersama pelakon suara hebat seperti Chris Pratt dan Jack Black. Apa yang pasti, filem ini bukanlah seperti Super Mario Bros. pada tahun 1993 yang amat cringe.

Mario akan tiba ke pawagam 7 April akan datang.

Mei

Guardians of the Galaxy Volume 3

Filem terakhir GotG Vol. 3 ini mungkin adalah filem aksi komedi dengan penamat yang mendukakan kerana treler mencadangkan Rocket akan mati. Ia juga adalah filem MCU terakhir James Gunn dan kemunculan kali pertama Adam Warlock dalam dunia filem Marvel yang besar ini.

Tayangan filem ini adalah pada 5 Mei akan datang.

The Little Mermaid

Satu lagi olahan semula filem animasi klasik ke aksi nyata oleh Disney, yang mana menyertakan Halle Bailey berlakon sebagai Ariel, Jacob Tremblay pula sebagai si ikan Flounder, Daveed Diggs sebagai si ketam Sebastian, Melissa McCarthy pula adalah Ursula, Javier Bardem akan menjadi King Triton, dan Jonah Hauer-King pula sebagai Prince Eric. Ia adalah filem muzikal yang dilihat ramai menantikan kehadirannya di pawagam.

The Little Mermaid akan ditayangkan pada 26 Mei 2023.

Jun

The Flash

Entah apa nasib filem The Flash, tiada siapa tahu. Masalah berlaku kerana pelakon utama Ezra Miller yang ada banyak isu jenayah. Tetapi filem ini masih dalam jadual tayang tahun ini dan mungkin akan menjadi filem “reset” kepada DCEU untuk menjadi DC Universe. The Flash akan menyertakan beberapa variasi Flash lain, Supergirl serta Batman versi Michael Keaton.

Filem ini akan memecut ke pawagam 23 Jun akan datang.

Spider-Man Across The Spider-Verse

Miles Morales sekali lagi akan merentas ke multi-mesta dan bertemu dengan pelbagai varian Spider-Man lain. Across The Spider-Verse akan melibatkan lebih banyak Spider-Man, dan menggunakan enam bentuk animasi berbeza dalam satu pengembaraan aksi memfokuskan Miles, Spider-Gwen dan Spider-Man 2099?

Spider-Man Across The Spider-Verse akan ke wayang 1 Jun nanti.

Elemental

Bagaimana kalau dunia ini semua orang adalah elemen alam semula jadi seperti api, angin, air dan lain-lain. Elemental adalah filem animasi mencabar untuk dihasilkan Disney, kerana rekaan watak yang rumit dan sukar untuk render. Ia adalah filem di mana semua perkara dari watak, benda, pengangkutan, teknologi dan bangunan adalah daripada bahan alam dan ia memfokuskan kepada Ember dan Wain, watak api serta air.

Filem ini akan tiba pada 16 Jun nanti.

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Filem ini bermula pada tahun 1944 ketika Indy di sekitar zaman Raiders Of The Lost Ark. Indy dilihat sedang berlawan dengan Nazi di dalam sebuah istana. dan terus beralih ke tahun 1969 ketika beliau sudah tua. Dalam treler ini, penjahat Klaber lakonan Boyd Holbrook didedahkan dan Indy juga akan mempunyai pengembaraan bersama anak jagaan beliau iaitu Helena lakonan Phoebe Waller-Bridge.

Indy akan kembali ke pawagam pada 30 Jun 2023.

Transformers: Rise of the Beast

Transformers Rise of the Beasts akan menjadi permulaan trilogi baharu untuk siri filem ini dengan ia memfokuskan kepada Beast Wars. Di dalam treler diperlihatkan Optimus Prime berjumpa dengan Optimus Primal yang merupakan transformer di dalam bentuk gorila dan ketua kepada Maximals (transformers-transformers berbentuk binatang).

Tayangan akan bermula pada 9 Jun 2023.

Julai

Barbie

Seperti judul filem, filem ini akan memfokuskan kepada watak Barbie versi aksi nyata bersama dengan Ken di dalam Barbie Land. Ia adalah dunia anak patung jenama Mattel yang paling popular dan dikatakan merupakan sebuah kisah komedi romantik. Dalam treler turut kelihatan Simu Liu dan ramai pelakon berbakat lain.

Barbie akan dinyahkotak ke pawagam pada 21 Julai akan datang.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1

Bekas pengarah IMF, Eugene Kittridge menyatakan Ethan Hunt diburu untuk sesuatu yang berkaitan dengan mengawal kebenaran dan mengenai konsep betul atau salah. Misi beliau masih tidak jelas, tetapi ia mungkin dahsyat kerana akan membuatkan Benji Dunn (Simon Pegg), Ilsa Faust (Rebecca Ferguson), Luther Stickell (Ving Rhames), dan Alanna Mitsopolis (Vanessa Kirby) kembali beraksi.

Bahagian pertama filem ini akan ditayangkan pada 14 Julai akan datang.

Oppenheimer

Filem ini mengisarkan kehidupan J. Robert Oppenheimer lakonan Cillian Murphy iaitu seorang ahli teori fizik yang terlibat dengan Manhattan Project – projek yang menyebabkan bom atom dicipta. Dalam treler, ia memperlihatkan perjalanan Oppenheimer membina bom atom ini.

Oppenheimer mungkin akan menjadi filem paling epik 2023 dan akan tiba pada 21 Julai nanti.

Ogos

[akan dikemaskini]

September

[akan dikemaskini]

Oktober

[akan dikemaskini]

Disember

[akan dikemaskini]


2023

Sebenarnya ada banyak lagi filem yang sudah diketahui akan ditayangkan pada tahun ini. Namun disebabkan masih tiada tarikh tayangan, tiada video treler atau sebarang kemaskini terkini – kami tidak sertakan di dalam artikel ini. Sebaliknya, kelak jika sudah diumumkan akan kami kemaskini artikel ini dan kongsi semula.

Berikut adalah antara filem Netflix yang sudah diumumkan pada tahun lepas dan akan disiarkan pada tahun ini di tarikh yang akan diumumkan nanti.

Heart of Stone

Satu lagi filem Gal Gadot sebagai protagonis, di mana beliau adalah seorang ejen CIA di bawah nama Rachel Stone. Tiada sinopsis jelas, tetapi treler memperlihatkan beliau diburu dan mungkin dalam proses menegakkan keadilan bagi menyucikan nama sendiri selepas satu misi merbahaya dan kehilangan aset paling berharga.

They Cloned Tyrone

John Boyega, Teyonah Parris, dan Jamie Foxx akan bersama dalam satu filem aksi komedi yang melibatkan konspirasi kerajaan. Mereka menyedari yang kerajaan sedang melakukan eksperimen ke atas mereka, di mana salah seorang daripada mereka telah diklonkan. Kemudian misteri demi misteri mula berlaku yang membuatkan mereka cuba untuk menyelesaikannya

Sohor Kini