Stranger Things adalah siri yang bermula dengan kisah sekumpulan kanak-kanak Mike Wheeler, Will Byers, Lucas Sinclair dan Dustin Henderson yang bertemu dengan Eleven seorang yang telah melalui satu eksperimen dan kemudiannya disertai oleh Max Mayfield.

Siri ini melibatkan dunia kedua yang digelar sebagai The Upside Down yang dibuka oleh pihak tidak bertanggungjawab yang mempunyai makhluk mistik. Selepas pelbagai pengembaraan, mereka masih setia bersama sehinggalah di usia remaja. Kisah terkini adalah Stranger Things 4, yang akan melibatkan lebih banyak perkara misteri dan organisasi yang kononnya tahu segalanya dan beranggapan semuanya adalah merbahaya dan cuba untuk menghentikan Eleven dan makhluk mistik ini.

Stranger Things 4 terbahagi kepada dua, iaitu bahagian pertama dengan 7 episod yang akan disiarkan pada 27 Mei di Netflix dan bahagian kedua dengan dua episod pada 1 Julai akan datang.

Apa yang aku boleh katakan adalah, Stranger Things yang dulunya seronok untuk maratonton, kini walaupun masih boleh tetapi rasa sangat penat kerana setiap episod mempunyai durasi lebih daripada satu jam dengan episod ketujuh mencapai 1 jam 38 minit. Dalam artikel ini aku akan kongsi pengalaman menonton 7 episod dalam bahagian pertama.

Musim keempat ini bersambung selepas enam bulan daripada Battle of Starcourt yang mengakibatkan lebih banyak kematian dalam musim ketiga. Eleven dan Will telah berpindah ke luar negeri, sementara rakan-rakan lain kekal di bandar Hawkins. Apa yang mereka sangkakan telah berakhir sebenarnya belum lagi, dan pintu dunia Upside Down kembali terbuka mula membunuh ramai remaja pula.

Musim keempat ini membuatkan aku sedikit teringat kepada musim kedua, apabila kawan-kawan baik ini berpisah menjadikan pengembaraan mereka berpecah ke beberapa kisah berbeza. Di Hawkins yang kini sedang serabut kerana makin ramai orang terbunuh, kumpulan Dustin yang digelar Hellfire Club dituduh sebagai kumpulan kultus yang memuja setan terpaksa merungkai misteri ini sendiri apabila polis tidak percaya perkara sebenar.

Mereka menggelar makhluk mistik ini sebagai Vecna, yang mana pada beberapa episod amat menyeramkan dan mengerikan. Ia ada elemen kejutan yang membuatkan aku terkejut daripada terbaring terus terduduk. Namun seram yang mereka khabarkan selama ini, aku tidak begitu rasa. Apa yang pasti ada banyak perkara ngeri, darah lebih banyak dan setiap kematian itu mempunyai banyak butiran yang akan membuatkan anda rasa lain macam.

Perjalanan kisah mereka ini dalam dua episod pertama agak menyeronokkan, namun degan episod ketiga ke atas ia mula menjadi sedikit perlahan dan kurang memuaskan. Ini berlaku kerana drama di antara mereka semua dan mempunyai pergaduhan di antara geng popular di sekolah dan geng skema yang pada aku kurang menarik. Sebab setiap musim mesti akan ada kisah begini sedangkan mereka semua sudah hampir dewasa dan patutnya mempunyai cerita yang lebih matang. Mungkin itu hanya aku yang kurang gemar dengan cerita remaja sebegini.

Ada banyak cerita dalam musim ini, pertama adalah kisah Eleven mencari kembali kuasa beliau, kedua adalah kisah pembuli tadi, kemudian ada kisah geng skema merungkai misteri, ada kisah Finn dan Will melakukan sesuatu yang aku tidak boleh sebutkan dan akhir sekali kisah Joyce mencari Hopper.

Dengan ada banyak cerita begini, tidak semua membuatkan aku rasa puas hati yang mana secara tidak langsung beberapa episod membuatkan aku rasa sedikit bosan. Sudahlah setiap episod ini panjang, ia menjadi sedikit serabut. Tidak begitu banyak, cuma sebahagian sahaja. Aku kembali mengalami pengalaman menonton yang mengasyikkan pada episod enam dan episod tujuh.

Kisah Hopper dan Joyce pada aku mendebarkan hati dan kisah kumpulan bersama Dustin, Lucas, Max, Nancy, Steve dan Robin pada aku adalah antara kisah paling menarik dalam siri ini. Kali ini aku yakin semua orang mungkin akan sukakan Stranger Things 4, lebih-lebih lagi peminat yang setia mengikut sejak musim pertama lagi. Walaupun ada banyak kisah dan drama, ia masih lagi mempunyai elemen komedi yang mencuit hati.

Tidak lupa juga, aksi yang menarik turut dipertontonkan dalam siri ini, cuma untuk tujuh episod dalam bahagian pertama ini – aksi yang ada tidak begitu banyak dan tidak begitu memuaskan. Mereka mungkin simpan untuk bahagian kedua yang akan tiba pada Julai nanti. Mungkin bahagian yang akur asa sedikit perlahan dan bosan itu adalah kerana mereka lebih banyak bercakap.

Macam yang pernah didedahkan dalam treler sebelum ini, misteri kali ini akan berlaku di sekitar keluarga Creel yang akan melibatkan seorang banduan dan sebuah rumah. Pendedahan ini yang mula membuatkan aku rasa mendebarkan hati dan saat-saat yang aku rasa bosan tadi terus membuatkan aku rasa semakin bersemangat untuk tonton kerana sedikit demi sedikit semua bahagian yang berpisah dalam banyak kisah tadi mula bercantum.

Stranger Things 4 turut dihasilkan dengan kualiti yang tinggi. Penggunaan kamera yang cantik, set yang seram dan ngeri, muzik yang membuatkan anda akan rasa tidak tenang untuk tidur serta kesan visual yang sangat realistik. Ia adalah Stranger Things yang paling cantik setakat ini. Suntingan yang ada, prop yang digunakan semuanya seakan tonton filem yang mempunyai bajet jutaan ringgit.

Bahagian yang aku tidak minat tadi, aku masih tonton dengan penuh khusyuk kerana butiran yang diberikan. Mata aku tidak pandang ke bahagian lain dan aku tetap rasa gembira menonton kerana hasil yang sangat hebat dengan beberapa tahun pembangunan siri TV ini. Jelas sekali mereka tidak melangkau mana-mana bahagian.

Peminat setia Stranger Things akan rasa puas hati dengan musim keempat ini pada aku. Mungkin sukar untuk maratonton, tetapi setiap masa dihabiskan akan rasa berbaloi. Peminat filem seram juga akan rasakan apa yang mereka lakukan dalam musim ini cukup baik berbanding sebelumnya. Malah peminat kandungan ngeri yang berdarah dan kepala pecah dan sebagainya juga akan teruja apabila ada makhluk mula membunuh kerana ia cukup ngeri seakan sebuah filem kultus.

Stranger Things 4 bahagian pertama akan mula disiarkan pada 27 Mei di Netflix Malaysia, 3PM. Sementara bahagian kedua akan bermula pada 1 Julai nanti.

Ulasan ini adalah berdasarkan akses awal yang Netflix berikan.

Stranger Things 4, Volume 1
Siaran bermula 27 Mei 2022
Selepas enam bulan daripada apa yang berlaku dalam musim 3, Upside Down yang mereka sangka sudah tutup kembali terbuka. Kini pasukan kawan baik berpisah dan akan cuba menyelesaikan misteri di Hawkins sekali lagi yang melibatkan keluarga Creel yang mempunyai rahsia mengejutkan.
Positif
Cerita yang lebih mendebarkan dengan pengembaraan yang lebih mendalam
Perkembangan watak yang semakin menarik
Hasil suntingan yang sangat cantik, memuaskan dan penuh dengan elemen seram yang mengerikan
Negatif
Beberapa bahagian sedikit bosan dan banyak bercakap
Durasi semakin panjang yang sukar untuk maratonton seperti sebeum ini
8.5
Skor Ulasan

Sohor Kini