Bandai Namco telah mengumumkan dua unit baharu, Burning Gundam dan FREEDOM GUNDAM, kini menyertai versi PlayStation 5 dan PlayStation 4 untuk MOBILE SUIT GUNDAM BATTLE OPERATION 2. Penambahan jentera ini membawakan penawaran kandungan yang lebih seragam antara versi konsol dan versi PC.

Bermula 30 April, Burning Gundam dari siri Mobile Fighter G Gundam boleh dimainkan sebagai unit Raid dengan kos 700 (LV1) untuk pertempuran di bumi dan angkasa lepas. Unit ini dilengkapi kemahiran Hyper Mode LV1 dan Meikyo Shisui LV1, serta membolehkan pelbagai serangan utama seperti Heavy Attack (D), Burning Slash [Wave], dan Sekiha Tenkyoken digunakan semasa berada di udara.

Pada 7 Mei, FREEDOM GUNDAM dari siri Mobile Suit Gundam SEED akan dilancarkan sebagai unit General dengan kos 700 (LV1). Keupayaan prestasi FREEDOM GUNDAM akan dilaraskan dengan peningkatan kemahiran program kawalan udara dan pendorong, di mana pelarasan unit yang sama akan turut diaplikasikan secara serentak untuk versi Steam. Pakej token yang menyertakan operator VR Lacus dan Meer akan mula dijual di PlayStation Store bermula 30 April menjelang pelancaran unit ini.

Bagi platform PlayStation, kempen Golden Week bermula pada 30 April dengan pelbagai ganjaran naik taraf. Kempen ini menawarkan peningkatan kadar kejayaan naik taraf di hangar sebanyak tiga kali ganda dan jaminan pembangunan kemahiran sekurang-kurangnya tahap empat apabila menggunakan kemudahan pengembangan yang dikendalikan oleh Leona dan Tenda. Pemain juga mempunyai peluang untuk mengumpul komponen custom dan tiket mekanik melalui “STEP UP Supply Drop” yang dijadualkan berlangsung sehingga 14 Mei 2026.

Bagi pemain PC, sambutan “3rd Anniversary Countdown Festival” dimulakan selepas penyelenggaraan sistem pada 30 April. Kemas kini ini membuka akses kepada tahap dua (LV2) bagi unit Wing Gundam Zero [EW] serta menyenaraikan senjata utamanya di Recycle Counter. Pengguna Steam juga boleh membuang undi dalam kaji selidik “Supply Drop MS Request” pada 6 Mei 2026 untuk menentukan unit yang akan diedarkan secara percuma. Tawaran pakej token untuk watak Heero dan Aina turut dikembalikan, manakala pakej token watak Chris diperkenalkan buat pertama kalinya untuk versi Steam.

Secara keseluruhan, kesemua versi permainan kini menjalankan kempen sokongan yang berlangsung sehingga 28 Mei 2026, termasuk misi masa terhad dan ganjaran “Free Daily Special Supply Drop” harian. Kempen “Container Survey Squad Expansion” turut diaktifkan untuk meningkatkan kadar penemuan kotak rampasan dalam perlawanan daripada 10 peratus kepada 50 peratus. Pemain juga dijamin menerima kotak bertaraf perak, emas, atau platinum secara automatik setiap kali mereka berjaya menjumpai tiga buah kotak gangsa.


