Wizards of the Coast telah mengumumkan yang penambahan seterusnya untuk Magic the Gathering iaitu The Lost Caverns of Ixalan akan tiba pada 17 November 2023. Penambahan kali ini membawa penceritaan ke Ixalan di mana pelbagai misteri telah dijumpai selepas 4 puak iaitu Sun Empire, The Brazen Coalition of Pirates, Legion of Dusk dan Merfolk saling berlumba untuk mencari kekayaan di Ixalan.

Puak-puak ini diketuai oleh 4 Legendary Creature yang akan menjadi Commander untuk 4 dek terbina bagi Lost Caverns of Ixalan Commander Deck iaitu ‘Pantlaza, Sun Favored’, ‘Admiral Brass, Unsinkable’, ‘Clavileno, First of the Blesses’, dan ‘Hakbal of the Surgin Soul’.

Mekanik-mekanik baharu yang diperkenalkan di dalam penambahan ini adalah Descend yang boleh mempunyai kuasa tertentu bergantung kepada jumlah kad yang dimasukkan ke dalam graveyard. Seterusnya adalah Craft yang membolehkan pemain menukar kad artifact dengan membayar mana dan mengikut syarat-syarat lain yang ada. Akhir sekali adalah Discover yang membolehkan pemain untuk membuang kad daripada library sehinggalah menjumpai kad bukan Land yang mempunyai mana sama atau lebih kecil dan boleh dimainkan secara percuma.

Kolaborasi Universe Beyond juga akan hadir bersama dengan penambahan ini dengan kerjasama bersama Jurassic World yang akan membawa pelbagai watak daripada siri filem tersebut. Kad-kad kolaborasi ini boleh didapatkan di dalam Set Boosters, sekurang-kurangnya satu di dalam Collector Boosters dan juga Secret lair. Terdapat 26 kad kesemuanya untuk kolaborasi ini termasuk juga kad Ellie dan Alan, Ian Malcolm dan Ravenous Tyrannosaurus.

Bermula dengan penambahan Lost Caverns of Ixalan, kad Masters juga akan dihasilkan smeula dengan rekaan baharu dan pengenalan Special Guests, kad-kad artifact juga akan dihasilkan semula yang turut menerima rekaan baharu. Kad-kad ini boleh didapatkan melalui Box Toppers untuk Draft dan Set Booster dan juga Collector Booster.

Penambahan ini juga menyertakan pelbagai rekaan menarik termasuk juga Cosmium Neon Ink yang akan membuatkan kad bersinar di dalam gelap yang hanya boleh didapatkan melalui Collector Boosters.

Bermula pada 15 November, Magic Open House akan berlangsung di WPN Premium Store yang akan menyediakan tempat untuk pemain baharu belajar bermain MTG, Setiap pengunjung akan mendapat kad promosi iaitu “Ravenous Chupacabra” dan jika datang bersama rakan turut akan mendapat kad “Cultivate”.

Anda boleh layari pautan ini untuk melihat senarai WPN Premium Stores di Malaysia.

The Lost Caverns of Ixalan akan tiba secara rasmi pada 17 November ini melalui Draft Boosters, Set Boosters, Collector Boosters, Commander Decks, Prerelease Packs, Bundles dan Gift Bundles.

Sohor Kini