Dunia DC nampaknya akan semakin berkembang melalui platform HBO Max, sepertimana Disney dengan dunia siri TV MCU di Disney+. Tetapi untuk DC, Warner Bros. dilihat akan memfokuskan kepada dunia Gotham yang berkait dengan Batman.

Kita tahu yang filem The Batman arahan beliau dengan lakonan Robert Pattinson adalah tahun kedua Bruce Wayne menjadi Batman. Kemudian akan ada siri TV olahan semula Gotham, yang memfokuskan tahun sifar Batman di mana penjenayah terkenal baru mula mencipta nama.

Menurut Deadline, studio Matt Reeves 6th and Idaho, Dylan Clark Productions, DC Entertainment dan Warner Bros. Television akan hadir dengan siri TV memfokuskan watak Penguin dan akan berlaku dalam dunia Gotham HBO Max yang dikendalikan oleh Joe Barton. Lauren LeFranc daripada Agents of S.H.I.E.L.D. akan mengendalikan siri TV ini dan Colin Farrell dilaporkan akan kekal memainkan watak Penguin.

Siri TV ini adalah satu lagi dunia DC HBO Max yang akan ada kaitan dengan siri TV lain seperti Madame X dan Constantine oleh J.J. Abrams. Colin Farrell turut muncul dalam filem The Batman yang akan ditayangkan pada Mac 2022 kelak dan siri TV ini dikatakan adalah zaman di mana watak beliau masih belum menjadi ketua penjahat dan benci akan panggilan Penguin.

Danny DeVito pernah memainkan watak ini dalam filem Batman Returns, manakala untuk siri TV Gotham sebelum ini – ia dimainkan oleh Robin Lord Taylor. Buat masa ini, projek ini masih lagi dalam pembangunan di peringkat awal dan tidak tahu lagi bilakah ia akan memulakan penggambaran dan juga bila ia akan disiarkan.

Sohor Kini