James Gunn adalah seorang sutradara yang cukup hebat. Nama beliau mula dikenali dengan filem aksi nyata Scooby-Doo, Dawn of the Dead dan menjadi semakin popular melalui filem MCU iaitu Guardians of the Galaxy (GotG). Filem ketiga GotG iaitu Guardians of the Galaxy Vol. 3 adalah filem MCU terakhir beliau dan ia berlaku dalam fasa ke-5. Walaupun secara rasminya Black Panther: Wakanda Forever adalah penutup MCU fasa ke-4, filem pendek beliau iaitu Guardian of the Galaxy Special akan menjadi penutup sebenar dan juga kandungan MCU terakhir tahun 2022 di Disney+.

Aksiz berpeluang menonton filem ini awal dan percaya atau tidak, ia adalah satu penutup yang baik kerana memberikan pengalaman menonton yang sangat memuaskan. Aku tonton dengan tersengih tanpa henti sehingga menitis air mata. Cuma persoalannya, adakah filem ini penting dan wajib untuk ditonton atau anda boleh langkau sahaja?


Plot Filem

Guardian of the Galaxy Holiday Special adalah sebuah filem pendek dengan durasi sekitar 40 minit sahaja. Ia mempunyai penceritaan yang sangat ringkas, iaitu ahli pasukan GotG yang cuba menggembirakan hati Peter Quill/Star Lord dengan membawa Krismas ke angkasa lepas. Jadi, mereka ditugaskan untuk melakukan kejutan dengan Drax the Destroyer lakonan Dave Bautista bersama Mantis lakonan Pom Klementieff pergi ke bumi untuk mencari hadiah yang tidak akan dilupakan oleh Peter Quill.

Seperti yang dipertontonkan dalam treler, hadiah ini adalah Kevin Bacon iaitu pelakon terkenal. Bagi yang tidak tahu, Peter Quill adalah seorang manusia yang dibawa ke angkasa lepas dan dibesarkan oleh Yondu iaitu sekitar tahun 80-an dan amat meminati filem Footloose. Dalam Footloose, Kevin Bacon berlakon sebagai Ren McCormack dan disebabkan filem inilah beliau gemar menari yang membawa ke pertempuran akhir dalam filem GotG Vol. 1 – beliau menarik untuk menyelamatkan angkasa lepas.

James Gunn adalah pengarah dan penulis bagi filem pendek ini, dan melibatkan kesemua ahli GotG iaitu;

  • Chris Pratt sebagai Peter Quill/Star-Lord
  • Dave Bautista sebagai Drax the Destroyer
  • Pom Klementieff sebagai Mantis
  • Karen Gillan sebagai Nebula
  • Vin Diesel sebagai Groot
  • Bradley Cooper sebagai Rocket
  • Sean Gunn sebagai Kraglin Obfonteri
  • Kevin Bacon sebagai versi fiksyen diri beliau
  • Maria Bakalova sebagai suara Cosmo the Spacedog
  • Old 97’s sebagai kumpulan muzik makhluk asing

Pengalaman Menonton

Seperti aku katakan tadi, filem ini tidak berhenti membuatkan aku tersengih. Malah aku amat terhibur dan gembira menontonnya sehingga menitiskan air mata. Ia mempunyai penyampaian cerita yang amat ringkas dan amat menjadi. Cerita dalam filem ini disampaikan secara terus, tanpa ada bahagian yang meleret atau tidak perlu. Pada aku ia sepatutnya bukan 40 minit tetapi patut sekurang-kurangnya satu jam untuk menambahkan lagi rasa puas ketika menonton.

Filem ini memfokuskan pada watak Drax dan Mantis yang pergi ke bumi untuk mencari Kevin Bacon. Mereka pergi ke Hollywood dan rasa aneh dengan suasana di kawasan popular dan sesak ini yang dipenuhi dengan pelbagai individu memakai kostum. Adegan ini adalah satu perjalanan mereka yang dungu mengenai bumi untuk mencari alamat kediaman Kevin Bacon. Tidak banyak pun yang diperlihatkan sebenarnya, tetapi amat menghiburkan.

Bautista dan Klementieff membawakan watak mereka dengan cool sekali dan menjadikan filem sangat menarik. Sambil itu, ia turut memperlihatkan sifat comel mengada mereka kerana terlampau dungu tetapi turut hebat kerana masih boleh mempersembahkan kuasa masing-masing dengan baik sekali.

Kraglin, Groot, Nebula, Rocket dan Cosmo the Spacedog memainkan peranan yang ringkas sahaja, tetapi masih berjaya memeriahkan lagi suasana filem ini. Filem ini bukan aksi nyata semata, tetapi turut menggabungkan animasi ringkas mengimbau kenangan silam Peter Quill daripada perspektif Kraglin dan Peter sendiri. Ia adalah satu animasi yang menyentuh hati.

GotG Holiday Special ini turut merupakan sebuah filem komedi muzikal yang menyertakan kumpulan muzik Old 97′ sebagai makhluk asing yang cuba menyanyi lagu Krismas melalui lirik berdasarkan pemahaman mereka mengenai Krismas sambil bermain instrumen muzik daripada bumi.

Kevin Bacon sangat lucu dalam filem ini. Saat beliau muncul aku sudah tergelak tanpa henti kerana sudah tahu apa akan terjadi berdasarkan apa yang dipertontonkan dalam treler. Beliau mainkan watak sebagai versi fiksyen diri sendiri ini dengan baik sekali. Adegan ringkas beliau adalah di mana Drax dan Mantis memburu kerana ingin menjadikan beliau hadiah – jadi reaksi wajah Kevin Bacon bertemu dengan makhluk asing, diculik dan menaiki kapal angkasa adalah memuaskan.

Apa yang aku kecewa dengan filem ini adalah, penampilan Peter Quill lakonan Chris Pratt yang sangat pendek. Aku minat beliau dalam GotG jadi masa skrin yang pendek membuatkan aku ingin tonton lebih. Memandangkan filem ini juga adalah persediaan untuk GotG Vol. 3 nanti, ia membuatkan aku semakin tidak sabar untuk saksikan beliau beraksi dengan lucu nanti. Penampilan yang pendek ini walau bagaimanapun menjadi, cuma aku tidak dapat saksikan komedi Peter Quill kerana beliau lebih ke arah serius dan emosi.

Kesimpulan

GotG Holiday Special adalah sebuah filem yang anda tidak perlu tonton pun filem-filem MCU lain kecuali filem GotG itu sendiri. Ia adalah satu penceritaan pendek yang hanya untuk menghiburkan peminat MCU sebelum menantikan MCU Fasa 5 yang akan bermula pada tahun 2023 nanti. Walaupun menurut James Gunn filem ini adalah persediaan untuk GotG Vol. 3 nanti, pada aku tidak tonton pun tidak mengapa kerana ia hanya komedi ringkas. Sebagai peminat pelbagai jenis filem komedi, filem ini adalah contoh bagaimana elemen komedi boleh diselitkan dalam MCU dan jika anda ingin ketawa – boleh tonton filem ini nanti.

Guardians of the Galaxy Holiday Special akan disiarkan di Disney+ Hotstar pada 25 November nanti. Aku mungkin akan saksikan sekali lagi kerana ingin gelak untuk menghilangkan rasa penat bekerja. Sama-sama kita saksikan. Filem ini turut mempunyai adegan pasca-kredit, jadi jangan terus tutup Disney+ selepas selesai menonton.

Guardians of the Galaxy Holiday Special
Siaran bermula 25 November
Ahli pasukan Guardians of the Galaxy dalam misi membawa Krismas ke angkasa untuk menggembirakan hati Peter Quill. Drax dan Mantis mencadangkan, Kevin Bacon adalah hadiah yang sesuai. Filem pendek ini adalah sangat lucu dan memberi pengalaman menonton yang memuaskan dan boleh membuat penonton ketawa tanpa henti. Walaupun ringkas, setiap pelakon memainkan watak mereka dengan baik sekali.
Positif
Penyampaian cerita yang baik dan sangat lucu
Penceritaan ringkas yang menyentuh hati
Bukti komedi boleh diselitkan dalam MCU dengan baik
Negatif
Tidak cukup Peter Quill/Star Lord
9

Sohor Kini