Sony akan memperkenalkan kemaskini baru untuk konsol PlayStation 4 dan PlayStation 5 mereka tidak lama lagi, dan salah satu ciri menarik yang akan diperlihatkan pada konsol terbaru mereka ialah fungsi arahan suara yang boleh diberikan kepada konsol tersebut.

Dengan kemaskini ini, pengguna dilihat boleh memberikan arahan suara melalui panggilan “Hey PlayStation” untuk memainkan permainan, mengaktifkan aplikasi dan fungsi, dan juga memainkan dan menjeda kandungan yang sedang dimainkan pada konsol tersebut.

Apabila diperkenalkan kelak, pengguna akan boleh memberi arahan melalui pengawal permainan Sony DualSense mereka yang mempunyai mikrofon terbina didalamnya.

PlayStation 5 juga akan menerima kemaskini dari segi panggilan berkumpulan, yang membolehkannya ditetapkan secara terbuka ataupun tertutup, dan membolehkan rakan-rakan kepada pemanggil yang lain untuk menyertai panggilan tersebut.

Tarikh pelancaran kemaskini ini tidak diketahui lagi, tetapi jika anda memiliki akaun PSN Amerika Syarikat, Kanada, Jepun, United Kingdom, Perancis ataupun Jerman, anda boleh cuba mendaftar di laman ujian beta PlayStation.

Sumber: Engadget

Sohor Kini