Filem-filem seram klasik walaupun bukan yang terbaik, tetapi ia masih menjadi filem kegemaran kerana kita membesar bersama dengannya, mengenalinya sejak kanak-kanak dan lain-lain lagi. Majoriti filem atau siri TV seram klasik ini telah dikategorikan sebagai filem atau siri kultus.

Antara platform yang menyiarkan kandungan sebegini adalah Shudder yang baru-baru ini mengesahkan akan hadir dengan siri dokumentari enam episod Behind The Monsters, menceritakan kisah-kisah Chucky, Freddy Krugger, Michael Myers, Jason Voorhees dan ramai lagi.

Siri ini ditulis dan diarahkan oleh Gabrielle Binkley dan Anthony Uro serta akan dihasilkan oleh Stage 3 Productions bersama Phil Nobile Jr., Kelly Ryan dan Mark Shostrom sebagai penerbit eksekutif. Berikut adalah senarai episod;

  • Candyman, menampilkan pengarah asal untuk filem 1992 Bernard Rose bersama dengan pelakon Tony Todd dan Virginia Madsen, pengarah filem baharu 2021 Nia DaCosta.
  • Chucky, temuramah bersama pencipta dan penulis asal Don Mancini, pengarah Tom Holland da pelakon Catherine Hicks bersama Chucky sendiri Brad Dourif.
  • Jason Voorhees, penampilan daripada Kane Hodder, pelakon dan pelagak ngeri Friday the 13th Parts VII & VIIIJason Goes to Hell dan Jason X, serta Tom Savini iaitu pencipta kesan visual Friday the 13th Parts I & IV
  • Michael Myers, temuramah bersama pelakon Nick Castle daripada filem Halloween dan bersama pelakon-pelakon filem Halloween versi Blumhouse dan juga temuramah bersama James Jude Courtney pelako flem Halloween 2018.
  • Freddy Krugger, episod ini mendedahkan filem asal 1984 A Nightmare on Elm Street, versi Wes Craven New Nightmare pada tahu 1994, pelakon Heather Langenkamp dan Lin Shaye, serta pencipta kesa visual Jim Doyle
  • Pinhead, setakat yang disahkan adalah pelakon utama filem Hellraiser Doug Bradley.

Dokumentari ini juga akan mempunyai penampilan daripada penulis filem asli Shudder Horror Noire, Tananarive Due iaitu filem sejarah mengenai filem-filem seram orang berkulit gelap.

Shudder adalah platform daripada AMC yang buat masa ini terhad di Amerika Syarikat. Tetapi dengan pelan VPN yang baik, anda boleh langgan Shudder pada $5.99 sebulan (sekitar RM25) atau di Prime Video menerusi saluran AMC pada harga $8.99 sebulan (sekitar RM38).

Sohor Kini