Filem Black Adam buat pertama kalinya mempunyai butiran rasmi semasa acara DC FanDome. DC sudah mengesahkan yang Dwayne “The Rock” Johnson akan memainkan watak Black Adam. Adiwira dalam filem ini pula adalah ahli-ahli JSA, iaitu Justice Society of America – Hawkman, Cyclone, Dr. Fate dan Atom Smasher. Menurut The Rock, filem ini sudah dirancang sejak 10 tahun lalu dan akhirnya ia akan menjadi realiti.

Filem ini adalah berasaskan komik DC dan berlaku dalam dunia yang sama dengan Shazam!. Jika dalam dunia filem DCEU, adiwiranya adalah Justice League kenapa Black Adam adalah JSA? Ini kerana, jika kita rujuk komik – JSA adalah organisasi adiwira yang diumumkan terlebih dahulu sebelum Justice League. Tetapi, kemudian dalam komik telah menjelaskan yang JSA adalah dari dunia Earth-Two dan Justice League adalah dari Earth-One.

Perkara ini membuatkan orang ramai bertanya, adakah Black Adam berlaku dalam dunia yang sama dengan filem-filem DCEU seperti Justice League, Wonder Woman dan lain-lain? Hiram Garcia, selaku penerbit telah menjelaskan yang mereka tidak pasti lagi sama ada filem ini boleh dan/atau akan dikaitkan dalam DCEU. Tetapi apa yang pasti adalah filem ini akan ada kaitan rapat dengan Shazam!. Tambahan beliau lagi, filem ini masih banyak lagi perkara perlu difikirkan, seperti penulisan skrip, pelakon, dan banyak lagi. Penggambaran pula hanya akan bermula pada suku terakhir tahun 2021.

Dengan pihak DC sedang bereksperimen dengan konsep Multiverse, banyak perkara yang tidak mustahil boleh berlaku dalam filem-filem DC. Apa-apa pun, sama-sama kita nantikan.

Sohor Kini