Pada awal bulan ini, FINAS telah mengumumkan yang Malaysia akan menghantar filem Tiger Stripes sebagai calon awal untuk Anugerah Filem Antarabangsa Terbaik bagi Oscars yang akan berlangsung pada bulan Mac tahun depan.

Hari ini, GSC telah mengumumkan yang mereka akan melakukan tayangan terhad di GSC Mid Valley untuk filem tersebut bermula hari ini sehingga 22 Oktober 2023. Mengikut penyenaraian di GSC, hari ini ia akan mempunyai 4 slot tayangan, manakala 1 slot tayangan untuk hari-hari seterusnya.

Tiger Stripes memfokuskan watak Zaffan lakonan Zafreen Zairizal yang berusia 12 tahun yang mula menyedari tubuhnya melalui perubahan yang ‘mengerikan’. Namun dia kemudiannya bersemangat, tabahkan diri dan menempuhi segala perubahan berlaku untuk menjadi seorang wanita yang gagah.

Senarai lain adalah Shaheizy Sam, June Lojong, dan Fatimah Abu Bakar. Filem ini diarahkan oleh Amanda Nell Eu yang menjadi pengarah pertama dari Malaysia dan juga Asia Tenggara yang memenangi anugerah di acara Semaine De la Critique Cannes 2023 untuk filem ini.

Filem ini mempunyai klasifikasi 13, berbahasa Inggeris dan merupakan filem di dalam genre seram.

Sohor Kini