Tahukah anda 23 tahun lepas terdapat satu filem berjudul Chicken Run menjadi filem animasi gerak-henti (stop motion) dengan kutipan tertinggi dalam sejarah. Filem ini dihasilkan pencipta Wallace and Gromit iaitu Pathé and Aardman Animations bersama dengan DreamWorks Animation.

Chicken Run: Dawn of the Nugget. “Chick off the old block.” (L-R) Bunty (Imelda Staunton), Mac (Lynn Ferguson), Rocky (Zachary Levi), Molly (Bella Ramsey), Ginger (Thandiwe Newton), Fowler (David Bradley), and Babs (Jane Horrocks) in Chicken Run: Dawn of the Nugget. Cr. Courtesy of Netflix © 2023

Filem ini mengisahkan Giner dan Rocky yang ingin membebaskan diri selepas mendapati tuan mereka menyembelih dan memakan ayam yang tidak lagi boleh bertelur. Filem kedua akan tiba di Netflix pada bulan Disember akan datang dengan judul Chicken Run: Dawn of the Nugget.

Chicken Run: Dawn of the Nugget. (L to R) Dry Fry (Nick Mohammed), Mrs Tweedy (Miranda Richardson), Sir Eatalot (Matt Berry) in Chicken Run: Dawn of the Nugget. Cr: Aardman/NETFLIX © 2023

Dalam filem ini Ginger (kini suara oleh Thandiwe Newton) telah hadir dengan pusat perlindungan ayam yang aman serta bebas daripada ancaman manusia. Selepas Molly menetas (suara Bella Ramsey), Ginger dan Rocky (Zachary Levi) akhirnya hidup bahagia. Tanpa mereka sedari, dunia sekarang wujudnya Mrs Tweedy (Miranda Richardson) yang kejam dan ingin “musnahkan” semua ayam.

Dari segi treler, filem ini dilihat menggunakan konsep perisikan dan espionaj yang penuh dengan aksi komedi. Chicken Run: Dawn of the Nugget akan disiarkan di Netflix pada 15 Disember akan datang.

Sohor Kini