ASUS Republic of Gamers telah mengumumkan yang ROG Phone 7 dan juga ROG Phone 7 Ultimate akan dilancarkan di Malaysia pada 10 Mei 2023. Buat masa ini masih tiada harga yang diumumkan.

Kedua-dua telefon dijana dengan cip pemprosesan Snapdragon 8 Gen 2, menyertakan skrin dengan saiz 6.78-inci dengan resolusi 2448 x 1080 menggunakan panel Samsung AMOLED, dengan kadar segar semula sehingga 165Hz.

Bagi storan pula, ROG Phone 7 mempunyai storan sebesar 512GB tanpa sokongan mikroSD dan 16GB RAM. Bagi kapasiti bateri pula telefon ini menyertakan 6000 mAH dengan sokongan pengecasan pantas sehingga 65W, dengan palang kuasa disertakan di dalam kotak.

Menggunakan Snapdragon Elite Gaming, ROG Phone 7 menyokong ray tracing masa nyata. Bagi permainan yang menyokongnya, ini akan membawa grafik yang lebih realistik terutama untuk pantulan di permukaan air dan besi.

Dari segi spesifikasi, ROG Phone 7 dan ROG Phone 7 Ultimate mempunyai spesifikasi yang sama, akan tetapi versi Ultimate menyertakan tambahan AeroActive Portal yang akan membuka tambahan inlet apabila menggunakan AeroActive Cooler yang disertakan di dalam kotak untuk versi Ultimate.

ROG Phone 7 juga menyertakan pembesar suara yang lebih baik, tetapi bagi yang ingin menggunakan fon telinga, 3.5 picu audio masih disertakan dengan sokongan teknologi Diracr Virtuo untuk bunyi spatial.

ROG Phone 7 ditawarkan dengan warna Phantom Black dan Storm White, manakala ROG Phone 7 Ultimate hanya hadir dengan warna Storm White.

Sohor Kini