Bianglala Entertainment sebelum ini telah mengumumkan yang produksi untuk filem berdasarkan Perdana Menteri ke-10 iaitu Dato’ Seri Anwar Ibrahim sudah siap dan akan ditayangkan pada awal tahun 2023. Filem ini pada asalnya menggunakan judul Jalan Masih Panjang, akan tetapi buat masa ini ia hanya digelar sebagai “Anwar”.

Salah seorang Penerbit Eksekutif untuk filem ini adalah Zunar dan beliau telah berkongsi kepada kami yang filem ini akan ditayangkan di Malaysia semasa Hari Raya Aidilfitri kelak iaitu jika mengikut kalendar jatuh pada 21 April 2023. Namun buat masa ini, masih tidak pengumuman rasminya.

Seperti diumumkan sebelum ini, Farid Kamil akan membawa watak Anwar Ibrahim, Acha Septriasa pelakon dari Indonesia sebagai Wan Azizah dan Hasnul Rahmat membawa watak Tun Mahathir. Filem ini diarahkan oleh Viva Westi iaitu pengarah dan penulis dari Indonesia, beliau sebelum ini pernah mengarah filem seperti The Ex-Lover Shop, Koki-Koki Cilik 2 dan Mursala.

Filem ini dikatakan memfokuskan kepada bahagian awal karier politik Anwar Ibrahim, semasa beliau menyertai UMNO sehinggalah dipenjarakan pada tahun 1998.

Zunar juga ada berkongsi beberapa gambar terbaru dari filem tersebut.

Sohor Kini