Dunia Rasmi MCU Adalah Earth-616, Bukannya Earth-199999

Dalam komik Marvel, dunia Marvel amat luas atau multimesta dalam Marvel ini amat luas sehinggakan ada pelbagai variasi bumi. Dalam komik, mana-mana yang bersambung antara satu sama lain akan digelar sebagai Earth-616.

Untuk filem, selama ini peminat telah bersetuju yang dunia dalam MCU adalah Earth-199999. Dalam Spider-Man: Far From Home, Quentin Beck/Mysterio menyatakan beliau adalah pengembara multimesta yang berasal dari Earth-833 dan dunia/bumi dalam MCU adalah Earth Dimension 616.

Amaran: Artikel ini mengandungi sedikit beberan (Spoiler) untuk filem Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Mysterio mungkin tahu mengenai multimesta, atau penipuan beliau memang kebetulan. Ini kerana dalam filem Doctor Strange in the Multiverse of Madness, watak salah satu variasi Christine Palmer lakonan Rachel McAdams mengesahkan yang dunia wujudnya organisasi Illuminati adalah Earth-838 dan dunia utama MCU adalah Earth-616.

Bertahun lamanya Earth-616 adalah dunia komik sahaja. Dengan Marvel menggunakan nama dunia ini secara rasmi, bagaimana Marvel akan kaitkan dunia komik dan dunia filem, kerana filem hanyalah adaptasi komik yang banyak diubahsuai.

Baca: Ulasan Doctor Strange in the Multiverse of Madness – Perwatakan Kurang Menyerlah Dalam Dunia Multimesta

Sohor Kini