Siri TV aksi nyata Percy Jackson and the Olympians dilihat ada banyak isu. Isu apa tidak begitu jelas, kerana pada tahun 2020 Rick Riordan iaitu penulis bagi siri novel ini telah mengumumkan yang siri TV ini akan tiba di Disney+. Namun ciapan pengumuman ini telah dipadam.

Awal tahun lalu, Rick turut mengumumkan yang draf bagi siri TV ini telah siap ditulis. Selepas itu beliau terus senyap dan tiada lagi kemaskini berkenaan dengannya.

Filem Percy Jackson oleh Fox sebelum ini boleh dikatakan gagal dan dibenci oleh peminat. Rick juga tidak begitu hiraukan filem sebelum ini dan hanya harapkan siri TV ini akan menjadi karya terbaik beliau kerana akan melibatkan diri secara terus untuk memastikan kualitinya terjamin baik.

Baru-baru ini, melalui ciapan oleh Disney+ di Twitter – Rick telah mengesahkan sekali lagi yang siri TV aksi nyata Percy Jackson akan tiba di Disney+ tidak lama lagi. Rick turut mempercayai dan yakin kepada James Bobin untuk mengarah episod pertama siri TV ini. Butiran lanjut mengenainya masih tidak dikongsi, tetapi ia akan disiarkan pada 2023 akan datang.

Jika ikut perancangan beliau sebelum ini, siri TV ini akan mempunyai lima musim mewakili setiap buku dan setiap musim akan mempunyai jumlah episod yang pendek seperti siri TV di Disney+ sekarang.

  • Musim 1 – The Lightning Thief
  • Musim 2 – The Sea of Monsters
  • Musim 3 – The Titan’s Curse
  • Musim 4 – The Battle of the Labyrinth
  • Musim 5 – The Last Olympian

Sama-sama kita nantikan.

Sohor Kini