Sony Interactive Entertainment bersama dengan pengumuman yang PlayStation 5 telah terjual 10 juta unit setakat ini yang menjadikan ia adalah konsol PlayStation paling laris dalam sejarah, turut berkongsi jumlah jualan untuk beberapa permainan mereka.

Antara permainan yang dikongsi adalah Marvel’s Spider-Man: Miles Morales yang dikeluarkan pada 12 November 2020 untuk PlayStation 4 dan PlayStation 5 telah terjual sebanyak 6.5 juta unit. Ia adalah prestasi yang baik akan tetapi lebih rendah jika ingin dibandingkan dengan Marvel’s Spider-Man yang terjual 9 juta unit dalam masa 3 bulan sahaja. Ia mungkin kerana masih ramai yang menanti untuk mencubannya di PS5.

Anda boleh baca ulasan kami untuk Miles Morales di pautan ini; Ulasan – Marvel’s Spider-Man: Miles Morales – Adiwira Lebih Bergaya

Selain itu, SIE juga mengumumkan yang MLB The Show 21 menjadi edisi terlaris di dalam siri tersebut dengan 2 juta unit telah terjual sejak dilancarkan pada 16 April 2021. Ia tidak mengejutkan kerana ini adalah pertama kali ia dikeluarkan di konsol Xbox. Mereka juga mengatakan yang ia mempunyai 4 juta pemain, yang mungkin termasuk pemain melalui Xbox Game Pass.

Returnal iaitu permainan oleh Housemarque yang baru sahaja diambil-alih oleh PlayStation Studios telah terjual sebanyak 560 ribu unit sejak dilancarkan pada 30 April 2021. Ia adalah permainan yang dikeluarkan secara eksklusif untuk PlayStation 5.

Ulasan untuk Returnal boleh di baca melalui pautan ini; Ulasan Returnal – Mati Untuk Hidup, Hidup Untuk Mati

Akhir sekali, permainan yang baru sahaja dilancarkan iaitu Ratchet & Clank: Rift Apart telah terjual sebanyak 1.1 juta unit sejak dilancarkan pada 11 Jun 2021. Ia juga adalah permainan yang dilancarkan secara eksklusif untuk PlayStation 5.

Ulasan Ratchet & Clank: Rift Apart boleh dibaca melalui pautan ini; Ulasan Ratchet & Clank: Rift Apart – Pengembaraan Rentas Dimensi.

SIE juga mengambil kesempatan untuk berterima kasih kepada pemain, pembangun dan juga penerbit yang bersama terlibat menghasilkan pelbagai permainan menarik ini. Mereka juga menegaskan yang lebih banyak permainan akan dilancarkan di masa hadapan seperti God of War, Gran Turismo 7 dan juga Horizon Forbidden West.

Sohor Kini