Seperti yang anda semua maklum, watak-watak dalam dunia komik Spider-Man adalah milik Sony. Disebabkan itu, Sony mempunyai dunia filem adiwira Marvel mereka sendiri – Sony Pictures Universe of Marvel Characters atau SPUMC. Filem-filem dalam dunia ini adalah Venom, akan datang tahun ini Morbius, Venom 2: Let There Be Carnage dan banyak lagi perancangan seperti Spider-Woman oleh Olivia Wilde.

Tom Holland juga dilaporkan akan terlibat dalam SPUMC dan MCU. Memandangkan Spider-Man adalah milik Sony, mereka boleh gunakan watak ini untuk filem-filem dalam dunia mereka. Terkini, Sony dilaporkan sedang membangunkan filem memfokuskan watak Dusk. Dusk adalah antara adiwira dalam komik Marvel yang berkait rapat dengan Spider-Man. Sehinggakan pernah berlaku di dalam komik, Spider-Man menjadi Dusk, mempunyai kostum Dusk dan banyak lagi.

Dusk adalah adiwira yang memakai kostum 100% hitam. Dusk pada awalmnya hanyalah kostum yang dihasilkan dari dalam Negative Zone. Ia boleh menjadikan pemakainya sembunyi dalam gelap dan boleh meluncur dengan baik. Pemakai Dusk asal berasal dari Tarsuu dan identiti beliau adalah rahsia. Selepas dibunuh oleh Blastaar, Spider-Man mengambil-alih. Kemudian ia diperoleh oleh Black Marvel dan diserahkan kepada Cassie St. Commons.

Cassie St. Commons adalah wanita bertatu, bertindik dan seorang pelajar kolej. Beliau dipilih oleh Black Marvel untuk menyertai Slingers dan diberi kostum Dusk. Dalam satu cabaran, Cassie mati hidup semula tetapi tidak hidup sepenuhnya. Kostum yang beliau pakai memberikan kuasa baharu yang luar biasa seperti teleport, manipulasi bayang-bayang menjadi objek, boleh sembuh dengan pantas dan banyak lagi.

Memandangkan filem ini berlaku dalam SPUMC dan ada laporan yang Marvel dan Sony sedang berbaik, ada kemungkinan SPUMC boleh rentas dengan MCU. Tidak pasti lagi watak Dusk mana akan dihasilkan oleh Sony. Jika selari dengan Spider-Woman dan banyak lagi Spider-Man wanita lain – Sony mungkin akan hasilkan Dusk versi Cassie.

Sohor Kini