Melalui laporan GameIndustry.Biz, ESA kini akhirnya mengumumkan tarikh rasmi buat acara E3 (Eletronic Entertainment Expo) bagi tahun 2021 iaitu ia akan berlangsung pada 15 hingga 17 Jun 2021.

Seperti anda sedia maklum, acara E3 tahun ini dibatalkan atas sebab wabak koronavirus (Covid-19) yang sedang tular sekarang ini yang mana mereka menyatakan mereka berminat untuk mengadakan acara secara digital. Walaupun begitu, buat masa ini sebarang informasi berkenaan acara digital tersebut masih belum diumumkan.

Di Malaysia pula, acara permainan video Level UP KL juga sedang mencuba pilihan untuk acara digital seperti yang kami laporkan sebelum ini. Dengan keadaan sekarang ini, semestinya pilihan untuk mengadakan acara secara digital merupakan satu-satunya tindakan yang lebih selamat tanpa risiko yang tinggi. Akan tetapi, memandangkan acara digital juga memerlukan akses Internet yang lebih meluas, ianya juga mungkin akan memberi kesan terhadap beberapa peminat yang mempunyai akses Internet yang terhad.

Meskipun begitu, memandangkan tahun ini adalah pertama kalinya sejak 25 tahun lepas acara E3 dibatalkan dan kami percaya ESA pasti akan membawa kelainan menjelang tahun hadapan untuk acara seterusnya.

Sohor Kini